Heeft u last van ratten?

Heeft u last van ratten in uw woning, schuur of werkplek? Dit is erg vervelend. Ratten zijn altijd op zoek naar een aantal essentiële zaken om te kunnen overleven. Het gaat hier om een goede schuilplek, eten en warmte. Vaak vinden ze dit in de omgeving van mensen. Niet alleen neemt het aantal bruine en zwarte ratten toe, ook veroorzaken de ratten een heleboel schade aan bijvoorbeeld isolatie en bedrading. Dit heeft als gevolg een hoge energierekening en zelfs kans op kortsluiting. Naast deze problemen geven ratten ook veel stankoverlast. De urine is erg sterk van geur. Ook de ziekte van Weil en het paratyfus wordt overgedragen via de urine van de rat. Elk jaar overlijden mensen aan de gevolgen van deze ziektes.

Als agrariër moet u op uw hoede zijn voor de risico’s die ratten met zich mee dragen. Ratten kunnen namelijk vlooien bij zich hebben die ziektes zoals de pest kunnen overbrengen. Ondanks deze gevaren wordt de aanwezigheid van ratten nog altijd niet goed ingeschat.

Hoe herkent u de aanwezigheid van een rat?

Ratten zijn nachtdieren en erg schuw. U zult ze daarom bijna nooit zien. De gevolgen van ratten zijn des te meer zichtbaar. U kunt de aanwezigheid herkennen aan de uitwerpselen, pootafdrukken en knaagsporen. Heel soms kunt u de ratten horen. Een rat lijkt misschien op een muis maar verschilt er toch behoorlijk van. Een rat kan bijvoorbeeld wel tot 600 gram zwaar zijn. Een bruine rat is grof van bouw en heeft grote oren en een stompe neus. Een bruine rat kan wel tot 15 nesten voortbrengen. Een jong is na 3 maanden al vruchtbaar. Een rattenplaag is daarom een reëel probleem.

Rattenbestrijding

Omdat ratten zich goed kunnen aanpassen aan de omving is het niet makkelijk om ze te bestrijden. Door de vernieuwde regelgeving op het gebied van de bestrijdingsmiddelen zoals rodenticiden is het steeds moeilijker om ratten te bestrijden. Daarom is het belangrijk om een specialist in te schakelen.

Heeft u last van ratten en wilt u een deskundig advies?